PANAS NYA DUNIA!!!!!

... hai nad tdi ngah dduk2 jek..tgok tv xd wat ap..tetiba jek PELUH mmbasahi hmpir sluruh bdan..tgok atas,,kipas ligat jek..nsib bek xde smpai no10..lau x abes lah..nad online tbaca lak artikel dr kosmo!...CHEAK IT OUT!!


Lebih 400 titik panas dikesan di wilayah riau.

sebuah kawasan terbakar di bengkalis,riau sumatera semalam.


JAKARTA - Lebih 400 kebakaran direkodkan berlaku di wilayah Riau sepanjang bulan ini, kata beberapa pegawai semalam
Seorang pegawai Kementerian Perhutanan Indonesia, Israr Albar berkata, peningkatan mendadak berbanding tahun lalu itu didakwa berpunca daripada proses pembersihan hutan dan tanah secara tradisional untuk tujuan pertanian dan perladangan.
"Jumlah titik panas meningkat sehingga dua dan tiga kali ganda pada bulan ini. Sebahagian petani didapati membersihkan tanah untuk tujuan pertanian di kebanyakan tempat.
"Kawasan yang dibersihkan penduduk itu menyumbang 65 hingga 70 peratus kebakaran," kata Israr.
Terdapat 401 titik panas di Riau pada bulan ini berbanding 227 pada keseluruhan Jun tahun lalu, katanya.
Akibat permulaan musim kering, hampir 1,000 titik panas dikesan di Riau, 73 di Kalimantan Barat dan 18 Kalimantan Tengah pada bulan lalu.
Aktiviti pembakaran untuk pertanian ketika musim kering yang berakhir pada September depan merupakan punca utama berlakunya kejadian jerebu di rantau ini sehingga menjejaskan sektor pelancongan dan menjejaskan kesihatan. - AFP
((so anda...pham2 je lah kan..ag pon nad rase sume owg tau kan ngara kita skarang sdang mngalami fenomena EL-NINO....kabo ny,blan ramadhan ni mkin panas..tpi,,xpe lah dah nama ny blan ramadhan,msti lah ad ujian ckit...pnas kat nraka,xsapa rasa ag...lala..pe pown,,ngat!!!krang kan pmbakaran trbuka!!!))

0 comments:

Post a Comment