makan SHARP time

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam satu BERSIH. ehh. Salam satu Malaysia. Entri seterusnya akan berkisar tentang makan sebab sekarang ni saya tengah lapar~!! hahahaha. oke, jika merujuk kepada tajuk diatas, makan tepat waktu atau SHARP time bahasa ibundanya. Dalam hidup sehari-hari, kita telah ditetapkan dengan beberapa waktu makan iaitu :

1) serapan
2) Makan Tengahari
3) Minum Petang
4) Makan Malam
5) Supper

Kenapa agaknye kita ni kene makan berulang kali dalam satu hari. kenape x makan sekali je sehari? *boleh tahan ke makan sekali sehari* hahaha. ok, ni semua adalah bertujuan untuk memastikan sistem penghadaman kita lebih terurus. *nilah akibatnya bila cita-cita dulu nak jadi doktor, tapi x tercapai.* ahhaha. ok, jommmm
.
.
.
.


Ok, apabila kita makan, macam biasa, makanan yang kita makan tadi akan masuk ke dalam perut kita seperti biasa. ia akan menjalankan aktivitinya di dalam perut. 
.
.
.
.


Jadi,bila kita makan pada masa yang sesuai, makanan yang baru masuk tadi akan menolak makanan yang lama (sarapan) untuk ia meneruskan perjalanannya ke toilet yang wangi. ok, cuba bayangkan jika kita tidak makan mengikut mase, makanan yang masuk dulu akan terbiar di dalam perut kita. dan apabila makanan baru masuk, ia tidak sempat untuk menolak makanan yang lama dan ia akan menjadi seperti ini
.
.
.
.Maka, inilah yang akan terjadi kepada perut kita. Mungkin ini akan menyebabkan gejala perut buncit *oopsss* hehehehe. Ok kawan-kawan, moral of the story, kita perlu mengambil makanan mengikut masa-masa yang ditetapkan untuk menjadikan diri kita lebih sihat untuk digunakan sampai kita mnejadi seorang atuk dan nenek. wahahaha. Tapi, bulan Ramadhan jangan pulak ngegade nak makan ek~!!!ok, jom makan.....~!!! wewe0 comments:

Post a Comment